Добре дошли в Банско

Добре дошли в Банско - най-добрият зимен център не само на територията на България, но и в границите на цяла Югоизточна Европа. Модерният ски курортен комплекс се намира в Югоизточна България, в подножието на красивата планината Пирин, а непосредствено до Банско тече река Глазне. Днес възрожденската атмосфера на старите градски къщи в Банско придават на града уникален исторически облик, който върви ръка за ръка с модерното лице на Банско като световноизвестен зимен курорт.

Освен най-добрите условия за ски спортове и сноуборд курортът е любимо място за отдих и почивка на много хора, както от България, така и от цяла Европа през всичките четири сезона на годината. През летните месеци тук може да се отдадете на планински разходки и пешеходен туризъм сред многото исторически забележителности в околията на Банско. Съвсем близо се намира възрожденското градче Разлог, което е само на 6 км южно от Банско.

Банско е обявен за уникално селище с международно значение за стопански туризъм още през 1979 г. Историята на града е забулена далеч назад във вековете. Според многото легенди и предания, някои от които претендират за историческа достоверност, основаването на Банско се отнася след периода на турското нашествие. Преди това населението е живеело в няколко разпокъсани махали. Множеството археологически доказателства свидетелстват обаче, че днешните жители на Банско са имали праотци по тези земи още в античността и средновековието.

Днес уникалната атмосфера на курорта се изгражда от историческото, архитектурното и културното наследство, своеобразна кухня и многото отличниместа за развлечение. Сред най-големите забележителности на Банско е църквата Света Троица. Тя е построена през 1835г. и е една от най-големите трикорабни църкви без купол, издигнати в българските земи по това време. В двора на църквата се издига 30 метрова кула с часовник.

Съвременната ски база в Банско е най-модерната и голямата на територията на страната ни. Най-високата точка на ски центъра е 2560 м, а най-ниската 1000 м, като общата дължина на пистите и ски пътищата е 70 километра, като всички са професионално подготвени и надеждно обезопасени. От тях за начинаещи са 35% от трасетата, 40% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата, като географското разположение, надморската височина и техническите възможности на зимен център Банско осигуряват достатъчна снежна покривка от декември до май. Изградени са и 25 км модерни лифтови съоръжения с голям капацитет, които транспортират бързо и удобно гостите на центъра до началото на всяка писта.

В същото време природозащитни организации постоянно протестират срещу ежегодното разширяване на пистите и строежа на нови съоръжения, тъй като постепенно планината около Банско се изсича и унищожава за сметка на модерните съоръжения. От управата на курорта обаче уверяват, че изграждането и функционирането на всички писти, съоръжения и сгради на територията на центъра е съобразено с безкомпромисни екологични норми. Пречиствателни станции на всички отходни води, подбор на екологични технологии, програма за повече залени площи, изграждане на антиерозионни укрепления са само част от мерките, които екипът на зимен център Банско стриктно съблюдава, за да не нарушава екологичното равновесие в Пирин.

Още за Банско: Хотели в Банско