Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат

Китното българско село Добърско и неговите жители пазят многовековната история и традиции на родното си място. То е разположено в югоизточната част на България, само на 18 км от общинския град Разлог. През вековете Добърско е център на важни културни и религиозни събития. Като последица от това днес селото е запазило осем светилища, които го обграждат.

Безспорно обаче най-голямата историческа, религиозна, културна и туристическа забележителност на Добърско е църквата "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Тя се намира точно в центъра на селото, а нейната история е преплетена с вековна мистика и легендарни предания. Заради уникалната художествена и историческа ценност, която храмът представлява, той е включен в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Светците Теодор Тирон и Теодор Стратилат са били византийски воини, покровители на християнската войска. Църквата е построена през 1614 г. , но съдейки по надписа на плочата, вкопана в пода пред олтара, може да се предположи, че годината на строителство е 1122 г. Според изискванията на османците постройката не трябвало да изпъква сред останлите жилищни сгради, в резултат на което тя няма дори прозорци - само тесни, подобни на бойници, отвори в дебелата каменна стена.

Според преданието първите заселници тук са били Самуилови войници, които са ослепените след битката в Беласица през 1014 г. След поражението те се насочват към Рилския манастир, но по пътя лошите зимни условия им попречват да достигнат обителта. Много от тях са останали в мястото на сегашното село Добърско. Те намират изцеление в лечебната вода, която днес извира в двора на "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Според друго предание с водата на изворчето е лекувал очите си и Климент Охридски.

Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е малка трикорабна базилика, в която днес могат да се видят ликовете на над 460 библейски и местни герои, които са се съхранили в моного добро състояние заедно. Удивителното в този храм е, че нищо в църквата не е реставрирано. Наскоро се предприе само основно освежаване, по време на което е свален опушения от вековете слой. Така иконите и фреските днес греят почти с първоначалния си блясък.

Фактът, че на толкова малка площ са изографисани толкова много религиозни фрески прави „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” един от най-ценните храмове на територията на страната ни.

В „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” реално няма място по стената, което да не е заето от уникален стенопис. Интересен факт е, че Свети Георги и Свети Димитър са изрисувани само тук и в Атон в цял ръст. Обикновено е прието да ги виждаме изобразени на кон. Образите на светци при норма от 4 - 5 за храм, тука са 30. Това не се среща никъде на друго място.

Има хипотеза, че художникът е бил жена, но засега тя не е подкрепена със солидни доказателства. По онова време всички зографи са били мъже. Който и да е авторът обаче, той определено не е случаен човек, щом е имал смелостта да изобрази Исус Христос като астронавт. Днес повечето от посетителите на „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” идват, за да зърнат тази уникална фреска, която изписва Божият син седнал в нещо, което поразително прилича на високотехнологична совалка.

С негова помощ божият син се въздига над земята, а под нозете му се виждат очертанията на атмосферата и стратосферата. "Възможно е в онези далечни години иконописците наистина да са виждали ракета. Няма как иначе да рисуват толкова точно аеродинамичните й форми и грохота на двигателите, който се забелязва още п -ясно в други български храмове", е мнението на параспецове.

В идеално състояние е и другата уникална икона от сюжетната линия бог - астронавт - "Божието възкресение". На нея Христос слиза в Ада и възкресява мъртвите. Той поема към повърхността в космическа капсула, подобна на тази, с която астронавтите се връщат на земята.

Невероятната градина, която днес стои пред входа на "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" запленява с живописността си. Тя е редовно поддържана, като е изпъстрена с чудно красиви цветя. В нея е разположен и целебния извор, от който са се лекували Самуиловите войници. Не пропускайте шанса и вие да напръскате лицето си с „магическата” вода на язовира или пък да хвърлите някои монети в него, както повелява традицията.