Разлог

Град Разлог е разположен в Разложката котловина, която заема част от Югоизточна България. От три страни градът е заобиколен от планини - в Рила на север, Пирин на юг и Родопи на изток, които изграждат невероятната панорама от високи била и върхове. Огромно предимство за инфраструктурното развитие на Разлог през последните години играе близостта му с най-модерния зимен курорт у нас – Банско, който се намира само на 6 км северно от Разлог.

Градчето насред плодородните земи на котловината, а същевременно е заключено между Голак на север и Саровица на юг. Столицата София се намира на 155 км разстояние, а областният град Благоевград е на 53 км в североизточна посока. Малко по-малко то 150 км делят Разлог от втория по-големина град в България – Пловдив.

Природата около града е уникално съчетание от планински гледки, живописни полета и гъсти гори. Съвсем близо тече и река Места. Историческите предпоставки, географско разположение и природни дадености, топли минерални извори, множество защитени природни обекти, обекти на световното културното и историческо наследство, добре подържани ски писти са предпоставка през последните години градът да търпи шеметна промяна и да привлича туристи и гости не само от цяла България, но и от Европа.

Посещението на Разлог ще ви позволи да се запознаете с над има 41 жилищни сгради от възрожденски архитектурен стил тип разложко-чепинска къща, които притежават качествата на паметници на културата. Повечето от постройките са в стила на градски къщи от 30-те години на миналия век. В съчетание и с модерните постройки Разлог се превръща в един съвременен курорт, който обаче притежава и огромно исотрическо наследство.

Най-много от старите къщи може да се видят на площад “Македония” и на улица “Възраждане”. Парапуновата къща на площад “Македония” днес е превърната в като Исторически музей, който е само на 5 минути от централния площад. Ако посетите града не пропускайте да се отбиете и е етнографския музей „Кипрева къща”, където може да разгледате оръдия на старите занаяти и голяма колекция от костюми и тъкани в района.

Сред религиозните постройки в района ценност представлява старата църква “Свети Георги” , която датира от 1834 г. Макар и да не особено атрактивна на външен вид, тя очарова с уникалните си стенописи. В нея може да видите и табленият иконостас, който е украсен с живопис и частично с дърворезба. Друга интересна църква е “Свето Благовещение”, която е сравнително нова. Построена през 1939 г. тя впечатлява с внушителния си екстериор, като и до ден днешен майстори просължават да работят по вътрешните стенописи.

В културно-исторически аспект, Разлог е известен със запазените тракийски паметници на културата. Намерени са мраморни плочи, датиращи от 3 век. пр. Хр. От по-късна епоха са открити останки от крепости, манастири и църкви. Останките от манастира "Св.Илия" са характерни за ранновизантийското християнство от 4-6 век, а крепостта "Калята" - за средните векове.

Междинното разположение на град Разлог го превръща в изходна точка за туризъм в две планини – Рила и Пирин. Към Рила гостите на града могат да се отправят по добре обозначени планински пътеки, започващи от седловината Предела, разположена на 12 км от града. От града започват интересни пешеходни маршрути, които ще ви заведат до природни и исторически забележителности, като защитените територии Круше и Изтока, местностите Калята и Бетоловото в Пирин планина, както и Столоватец, Катарино и Перивол в Рила.